Српска православна парохија
Свети Симеон Мироточиви

О парохији

Епископ Лука (Ковачевић)

✝ 2021

Епископ Јустин (Јеремић)

Наша историја

Парохија Светог Симеона Мироточивог у Утрехту, основана је 19. маја 2003. године, благословом блаженопочившег епископа западноевропског, Његовог Преосвештенства Г.Г. Луке, а уз помоћ и подршку вјерног народа који је насељавао околину Утрехта још од краја шездесетих година 20. вијека.

Још од свог оснивања, парохија Светог Симеона Мироточивог се суочила са бројним изазовима које живот у расејању носи са собом. Један од њих, који до данашњег дана још увијек није трајно ријешен, јесте проналажење одговарајућег богослужбеног објекта. Тако су прве службе у овој парохији започеле у старокатоличкој цркви Sint Gertrudiskerk на адреси Wilemsplantsoen 2. Парохија се налазила на овој локацији годину дана, док се 2004 године није премјестила у католичку цркву Sint Antoniuskerk у улици Kanaalstraat 198.

Године 2005, парохија своје богослужбене дјелатности премјешта у католичку цркву Sint Jozefkerk у улици Draaiweg 44. У тој цркви се парохија задржала до 2018. године, када прелази на своју тренутну локацију у градићу Зајст поред Утрехта, у Лутеранској цркви на адреси Woudenbergseweg 38, Zeist.

Од 2022, парохијски свештеник је отац Крсто Станишић, а од исте године епархијски Архијереј парохије је Његово Преосвештенство Епископ западноевропски Г.Г. Јустин.

Дугогодишњи предсједник Црквене општине је господин Миослав Барјактаровић.

Добром развоју наше парохије допринeо је и црквени хор, који тренутно броји седам чланова, а који се налази под вођством (и посвећеношћу) г-ђе Вере Миљковић.

Изградња Храма Светог Симеона Мироточивог
Послије двије деценије неизвјесности и мукотрпних сеоба, дозрело је вријеме да се наша парохија веже за једно мјесто и храм. Опредијелили смо се да, уз Божју помоћ, обезбиједимо трајни црквени објекат за нашу парохију. О томе како можете помоћи изградњи храма Светог Симеона Мироточивог у Утрехту, сазнајте кликом на дугме “Донирај”.

2022 -
Отац Крсто Станишић
2020 - 2022
Отац Душан Вучић
2010 - 2020
Отац Горан Ковачевић
2009 - 2010
Отац Душан Ердељ
2008 - 2009
Отац Александар Марковић
2005 - 2006
Отац Душко Спасојевић
2003 - 2005
Отац Милован Милошевић

Погледајте наш видео

да бисте сазнали више о нашој парохији

Video afspelen

Социјални медији

Можете нас наћи на различитим социјалним медијима

Контакт

Богослужења

На локацији се сваке недеље одржава богослужење у 10:00 сати (осим ако није другачије назначено)

Остале информације