Orthodoxe Parochie Heilige Simeon de Mirreschenker

Парохија Свети Симеон Мироточиви

Парохија светог Симеона Мироточивог у Утрехту постоји од 2003. године. Наша парохија припада западноевропској епархији Српске Православне Цркве, са седиштем у Паризу (http://www.saintsava.fr). На челу наше епархије налази се се владика Лука Ковачевић. Ову црквену општину од свог настанка опслуживало је мноштво свештеника и у међувремену се селила на пет локација. Све време је имала подстанарски статус и неки од парохијана су је називали “кофер црквом”. Наиме, да би се служила Божанствена Литургија било је неопходно да се постави на делове расклопљени иконостас, користи импровизовани жртвеник, огради олтарски простор, принесе астал који је служио као престо, изнесу посуде у којима се пале свеће… И све поменуто се након службе расклопи и спакује, чекајући нову службу. Господ Бог нека помене оне који се се неуморно око овог трудили.

У последних пет година, до јула 2018. године, богослужења су се одвијала у просторијама римокатоличке цркве на адреси Draaiweg 44 у Утрехту и за то време надлежни парох је јереј Горан Ковачевић. Божијом милошћу, трудом црквеног одбора предвођеним г-дином Милосавом Барјакаровићем, жртвом и љубављу верног народа и свештенства парохија се одржала. Тренутно се наша парохијска црква налази на адреси Woudenbergseweg 38, 3701 BC Zeist.  Прва Божанствена Литургија на овој новој, али много лепој локацији служена је 16 (3.) септембра 2018. и приментно је да је број активних чланова порастао. Посебно радује велики број деце на богослужењима. Управо због те деце започели смо у склопу недељних богослужења и са часовима веронауке. Добром развоју наше парохије допринео је и црквени хор, који тренутно броји седам чланова а налази се под вођством (и посвећеношћу) г-ђе Софије Шалипур.

После петнаест година постојања наше подстанарске цркве, осећамо да се испунило време и створили услови да останемо на једном месту.Израдили смо план за куповину новог црквеног објекта и налазимо се на локацији на којој бисмо желели да останемо. Жеља нам је да сваке недеље и на празнике имамо Богослужења, као и место где би се наш народ могао да се окупља.

Да би ово остварили, потребна нам је Ваша редовна финансијска и свака друга подршка. Уколико желите да помогнете, Ваш прилог по могућности на месечном нивоу, можете да уплатите на следећи рачун:

SERVISCH ORTHOD. PAR. VD HEIL. SIMEON DE MIRRESCHENKER IBAN NL15INGB0000723370 BIC/SWIFT NL15 INGB

Искрено вам се захваљује црквени одбор

Парохије Св. Симеона Мироточивог.